ארגון ה-FATF פרסם לאחרונה (12.11.13) דו"ח חדש בנושא מימון טרור במערב אפריקה. הדו"ח בודק את התמודדותן של מדינות האיזור עם נושא זה ומציג מסקנות, המלצות, טיפולוגיות ונורות אדומות אופייניות לאיזור זה. הדו"ח נכתב בשיתוף פעולה עם ארגון GIABA  הארגון המקומי למניעת הלבנת הון ומימון טרור המאגד את מדינות מערב אפריקה.

עפ"י הדו"ח, ניתן להבחין מחקירת המקרים והדיווחים באיזור זה כי הטיפולוגיות האופייניות לאיזור מערב אפריקה משתייכות לכמה קטגוריות עיקריות:

- מימון טרור באמצעות סחר בסמים
- מימון טרור באמצעות ארגוני צדקה, סיוע ועמותות
- מימון טרור באמצעות מסחר ופעילות עתירת מזומנים/הכנסות
- מימון טרור באמצעות סחר בנשק, הברחת מזומן ונכסים ע"י בלדרים

ארגון ה-FATF  מציין בדו"ח זה כי הסיכון הגבוה לפעולות מימון טרור באיזור זה נובע ממספר כשלים וחולשות כשהעיקרית בהם היא חולשה של הגופים החייבים בדיווח במדינות האיזור לזהות פעולות בלתי רגילות ולדווח עליהן. כמו כן, מציין הארגון כי ביקורת הגבולות במדינות האזור חלשה אף היא ומאפשרת פעילותם של בלדרים והברחות סמים, מזומן וסחורות דרך מעברי גבול.

חולשה נוספת אשר קיימת באיזור היא חוסר היכולת של ממשלות, גורמי אכיפה ופיקוח ורשויות משפט באיזור להתמקד בנושא זה, לתת לו עדיפות ולהתמודד איתו בצורה טובה. כמו כן נמצא כי רשויות פיקוח ואכיפה וגופים מקבילים באיזור אינם מוכנים או אינם מסוגלים לשתף פעולה ומידע באופן שיהפוך את המאבק במימון טרור למאבק יעיל ומרכזי. בחלקו האחרון של הדו"ח מופיעות המלצות של ארגון ה-FATF  למדינות, רשויות אכיפה ופיקוח וגורמים חייבים בדיווח באיזור כיצד לשפר את המאבק במימון טרור ולהקטין את הסיכונים באיזור.

בפרק השלישי בדו"ח ניתן למצוא טיפולוגיות שונות מהאיזור ובהן דוגמאות למימון טרור באמצעות אנשי ציבור, נדל"ן, בלדרים, חברות קש, עמותות והתרמות, סחר באמצעי לחימה, חטיפות ודרישות כופר וסחר בסמים.

באחת הטיפולוגיות מוזכר ארגון החיזבאללה אשר ארבעה מפעיליו שהוכרזו ברשימות OFAC, פעלו במדינות שונות במערב אפריקה וביניהן סנגל, סיירה לאון וחוף השנהב ובאמצעות עסקים או מוסדות מקומיים (מסגדים, סופרמרקטים) גייסו כספים עבור הארגון וכן גייסו פעילים ממדינות באיזור.

פורסם 2013-11-14